hp-naib-tehsildar-2021-prelims-question-paper

NT PRE-2021 General Studies Paper

Q1. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Place): (a) Suket, (b) Hindur, (c) Datarpur, (d) Keonthal
List-II (Founded by): (i) Giri Sen, (ii) Vir Sen, (iii) Ajay Chand, (iv) Datar Chand

  • (A) (ii) (iii) (i) (iv)
  • (B) (iii) (ii) (i) (iv)
  • (C) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (D) (iii) (iv) (i) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q2. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Movement): (a) Dhami Satyagraha, (b) Pajhota Kissan Andolna, (c) Movement against Begar, (d) Kunihar Movement
List-II (Leadership): (i) Satyanand Strokes, (ii) Gauri Shankar, (iii) Bhag Mal Sauhta, (iv) Mian Chunchu

  • (A) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (B) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (C) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (D) (i) (ii) (iii) (iv)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q3. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Elections): (a) 13th Lok Sabha (1999), (b) 14th Lok Sabha (2004), (c) 15th Lok Sabha (2009), (d) 16th Lok Sabha (2014)
List-II (Seats Won in H.P. – Congress : BJP): (i) 3:1, (ii) 1:3, (iii) 0:4, (iv) 0:3

  • (A) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (B) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (C) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (D) (ii) (iii) (iv) (i)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q4. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Year): (a) 1981, (b) 1991, (c) 2001, (d) 2011
List-II (Child Sex Ratio H.P.): (i) 951, (ii) 909, (iii) 896, (iv) 971

  • (A) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (B) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (C) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (D) (iv) (iii) (ii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q5. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Valley): (a) Boh Valley, (b) Imla Bimla Valley, (c) Hudan Valley, (d) Hangrang Valley
List-II (Location): (i) Mandi, (ii) Kinnar, (iii) Kangra, (iv) Chamba

  • (A) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (B) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (C) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (D) (iv) (iii) (ii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q6. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Item): (a) Goods and Services Tax, (b) State Excise, (c) Value Added Tax, (d) Passenger and Goods Tax
List-II (H.P. Target for 2021-22): (i) ₹ 1867.90 crore, (ii) ₹ 3106.25 Crore, (iii) ₹ 88.37 Crore, (iv) ₹ 1614.10 Crore

  • (A) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (B) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (C) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (D) (iii) (iv) (i) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q7. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Town): (a) Janjehli, (b) Larji, (c) Katrain, (d) Manikaran
List-II (Altitude in meter): (i) 1737 meter, (ii) 1463 meter, (iii) 957 meter, (iv) 2410 meter

  • (A) (iv) (ii) (iii) (i)
  • (B) (iv) (iii) (i) (ii)
  • (C) (iv) (iii) (ii) (i)
  • (D) (i) (ii) (iii) (iv)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q8. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Authors): (a) Kiran Bedi, (b) N.R. Narayana Murthy, (c) Kapil Sibal, (d) Raghuram Rajan
List-II (Books): (i) I do what I do, (ii) I Witness : Partial Observations, (iii) Dare to Do : For the New Generation, (iv) A Better India : A Better World

  • (A) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (B) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (C) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (D) (ii) (iv) (iii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q9. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Padma Awards-2022): (a) Radheshyam Khemka, (b) Natrajan Chandrasekaran, (c) Gulam Nabi Azad, (d) Prabha Atre
List-II (Area of Work): (i) Art, (ii) Public Affairs, (iii) Trade and Industry, (iv) Literature and Education

  • (A) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (B) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (C) (iii) (iv) (i) (ii)
  • (D) (iv) (iii) (ii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q10. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Nobel Laureates): (a) Venki Rama Krishnan, (b) Abhijit Banerjee, (c) Hargobind Khorana, (d) S.Chandrasekhar
List-II (Area of Work): (i) Economics, (ii) Physics, (iii) Chemistry, (iv) Medicine

  • (A) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (B) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (C) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (D) (ii) (iv) (iii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q11. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Tokyo-2020 Olympic Winners): (a) Saikhom Mirabai Chanu, (b) Lovlina Borgohain, (c) P.V. Sindhu, (d) Ravi Kumar Dahiya
List-II (Game): (i) Wrestling, (ii) Badminton, (iii) Weight lifting, (iv) Boxing

  • (A) (i) (iii) (iv) (ii)
  • (B) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (C) (ii) (iii) (iv) (i)
  • (D) (iv) (i) (ii) (iii)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q12. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Nobel Prizes-2021 Winners): (a) David Julius, (b) Benjamin List, (c) Syukuro Manabe, (d) Dmitry Muratov
List-II (Area of Work): (i) Chemistry, (ii) Peace, (iii) Medicine, (iv) Physics

  • (A) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (B) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (C) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (D) (iii) (i) (iv) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q13. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Name of People of Indian Origin): (a) Anita Anand, (b) Rishi Sunak, (c) Kamla Prasad Bissessar, (d) Priti Patel
List-II (Their Political Stats Abroad): (i) Home Secretary (UK), (ii) Leader of Opposition (Trinidad and Tobago), (iii) Minister of National Defence (Canada), (iv) Chief Secretary Treasury (UK)

  • (A) (iv) (i) (iii) (ii)
  • (B) (ii) (i) (iv) (iii)
  • (C) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (D) (i) (ii) (iii) (iv)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q14. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Countries-Tokyo Olympic 2020): (a) France, (b) Australia, (c) China, (d) Japan
List-II (Medal Won): (i) 46, (ii) 88, (iii) 58, (iv) 33

  • (A) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (B) (iv) (i) (ii) (iii)
  • (C) (ii) (i) (iii) (iv)
  • (D) (iii) (iv) (i) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q15. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I: (a) Jaynagar-Kurtha Rail link, (b) Bhasan Char Island, (c) International Solar Alliance (ISA), (d) New QUAD
List-II: (i) Rohingya Refugees, (ii) India, USA, UAE, Israel, (iii) Gurugram, (iv) Nepal

  • (A) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (B) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (C) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (D) (iv) (i) (iii) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q16. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Particles of atom): (a) Proton, (b) Neutron, (c) Electron, (d) Alpha particle
List-II (Inventor): (i) Chadwick, (ii) Thomson, (iii) Goldstein, (iv) Rutherford

  • (A) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (B) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (C) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (D) (iii) (i) (iv) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q17. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Book/Magazine): (a) Essays on the Gita, (b) Rigvedadi Bhashya Bhumika, (c) Tuhfat-ul-Muwahhidin, (d) Ishara
List-II (Author): (i) Swami Dayanand, (ii) Mahatma Jyotiba Phule, (iii) Aurobindo Ghosh, (iv) Raja Ram Mohan Roy

  • (A) (i) (iii) (ii) (iv)
  • (B) (i) (ii) (iii) (iv)
  • (C) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (D) (iii) (iv) (ii) (i)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q18. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Name of Festival): (a) Ugadi, (b) Bastar Dussehra, (c) Bhogali Bihu, (d) Gochi
List-II (State): (i) Himachal Pradesh, (ii) Assam, (iii) Andhra Pradesh, (iv) Chhatisgarh

  • (A) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (B) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (C) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (D) (iii) (i) (iv) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q19. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Traditional Sport): (a) Maramadi Bull Surfing, (b) Kambala, (c) Jallikattu, (d) Dhopkhel
List-II (State): (i) Assam, (ii) Tamil Nadu, (iii) Kerala, (iv) Karnataka

  • (A) (iii) (i) (ii) (iv)
  • (B) (iii) (ii) (iv) (i)
  • (C) (iii) (iv) (ii) (i)
  • (D) (iii) (i) (iv) (ii)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q20. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Name of Scheme): (a) Jal Jeevan Mission, (b) National Health Mission, (c) National Education Mission, (d) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
List-II (GOI Budget Allocation for 2022-23): (i) ₹ 37800 crore, (ii) ₹ 19000 crore, (iii) ₹ 60000 crore, (iv) ₹ 39553 crore

  • (A) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (B) (iii) (i) (iv) (ii)
  • (C) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (D) (iv) (ii) (i) (iii)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q21. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the given options:
List-I (Peaks): (a) Guru Shikhar, (b) Doddabeta, (c) Arma Konda, (d) Dhupgarh
List-II (Range): (i) Nilgiri, (ii) Eastern Ghat, (iii) Satpura, (iv) Aravali

  • (A) (ii) (iv) (iii) (i)
  • (B) (iv) (ii) (i) (iii)
  • (C) (ii) (iv) (i) (iii)
  • (D) (iv) (i) (ii) (iii)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q22. The Rajas of Chamba belong to which lineage?

  • (A) Suryavansi lineage of the Rajputs
  • (B) Chandravansis lineage of the Rajputs
  • (C) Agnivasi Lineage of the Rajputs
  • (D) Nagvanshi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q23. Revenue Training Institute is located at:

  • (A) Dharamshala, District Kangra
  • (B) Joginder Nagar, District Mandi
  • (C) Manali, District Kullu
  • (D) Fairlawns (Mashobra), District Shimla
Click to view Answer
ANSWER: B

Q24. The agriculture crop year is :

  • (A) The same as calender year January to December
  • (B) The same as financial year April to March
  • (C) July to June
  • (D) The Sideral year May to April
Click to view Answer
ANSWER: C

Q25. Which Section of the H.P. Tenancy and Land Reforms Act, 1972 provides for restriction on transfer of land in favour of person who is not an agriculturist of the State?

  • (A) Section 118
  • (B) Section 119
  • (C) Section 120
  • (D) Section 121
Click to view Answer
ANSWER: A

Q26. As per Indian Constitution Land Reform comes under:

  • (A) The Concurrent List
  • (B) In the State List
  • (C) In the Union List
  • (D) All of these
Click to view Answer
ANSWER: B

Q27. What is the name of mobile app to view land records in Himachal Pradesh?

  • (A) mDevBhoomi Mobile Land Record Himachal Pradesh
  • (B) mHimBhoomi Mobile Land Record Himachal Pradesh
  • (C) mHimgiri Mobile Land Record Himachal Pradesh
  • (D) mHimrevenue Mobile Land Record Himachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q28. What is provided under ‘Atal Ashirwad Yojana’?

  • (A) Free Food
  • (B) Free gas connection
  • (C) New Visitor Kit
  • (D) Interest free loan
Click to view Answer
ANSWER: C

Q29. Fruit production in Himachal Pradesh during 2020-21 was:

  • (A) 8.45 lakh Metric Tonne
  • (B) 8.96 lakh Metric Tonne
  • (C) 4.95 lakh Metric Tonne
  • (D) 6.24 lakh Metric Tonne
Click to view Answer
ANSWER: D

Q30. Jarar Phuki system of marriage prevails in which district of Himachal Pradesh?

  • (A) Kangra
  • (B) Shimla
  • (C) Solan
  • (D) Kullu
Click to view Answer
ANSWER: A

Q31. Which of the following police station of Himachal Pradesh became the first police station of the state to have been linked with a Crime and Criminal Tracking Network System (CCTNS)?

  • (A) Chotta Shimla Police Station
  • (B) Sanjauli Police Station
  • (C) Women Police Station BCS Shimla
  • (D) Police Station Dharampur
Click to view Answer
ANSWER: B

Q32. To meet the Sustainable Development Golas (SDGs) by 2030, what aim has been set up by the Department of Forests, to enhance the forest cover in Himachal Pradesh?

  • (A) 50% of its geographical area
  • (B) 35% of its geographical area
  • (C) 30% of its geographical area
  • (D) 40% of its geographical area
Click to view Answer
ANSWER: C

Q33. Asia’s longest high speed test track NATRAX is inaugrated in Pithampur, which is located in which state?

  • (A) Madhya Pradesh
  • (B) Uttar Pradesh
  • (C) Jharkhand
  • (D) Kerala
Click to view Answer
ANSWER: A

Q34. Which states have authorized the use of Hindi language in the proceedings of HIgh Courts by using the provisions of Article 348(2)?

  • (A) Rajasthan, Haryana, UP, Delhi
  • (B) Haryana, MP, Jharkhan, Chhattisgarh
  • (C) Chhattisgarh, UP, MP, Rajasthan
  • (D) UP, MP, Bihar, Rajasthan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q35. Which Articles have been inserted in the Constitution to provide reservation to the Economically Weaker Section (EWS)?

  • (A) Articles 15(2) and 16(2)
  • (B) Articles 15(3) and 16(3)
  • (C) Articles 15(6) and 16(6)
  • (D) Articles 15(4) and 16(4)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q36. The Project “Bamboo Oasis on Lands in Drought” (BOLD) was located in which state?

  • (A) Rajasthan
  • (B) Gujarat
  • (C) Haryana
  • (D) Madhya Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q37. Virachey National Parj is situated in which ASEAN state?

  • (A) Vietnam
  • (B) Cambodia
  • (C) Singapore
  • (D) Malaysia
Click to view Answer
ANSWER: B

Q38. ‘North-South Gas Project’ is a gas pipeline agreement signed between which two countries?

  • (A) Russia-India
  • (B) Russia-Afghanistan
  • (C) Russia-China
  • (D) Russia-Pakistan
Click to view Answer
ANSWER: D

Q39. Which of the following countries is not member of BIMSTEC?

  • (A) Maldives
  • (B) Myanmar
  • (C) Nepal
  • (D) Bangladesh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q40. UN Secretary General belongs to which country?

  • (A) Argentina
  • (B) Portugal
  • (C) Belarus
  • (D) Kazakhstan
Click to view Answer
ANSWER: B

Q41. Normal rate of breathing in human being at rest is :

  • (A) 8 to 10 per minute
  • (B) 20 to 21 per minute
  • (C) 15 to 18 per minute
  • (D) 25 to 30 per minute
Click to view Answer
ANSWER: C

Q42. Out of the following which does not secrete any hormone?

  • (A) Thyroid
  • (B) Ovary
  • (C) Testis
  • (D) Spleen
Click to view Answer
ANSWER: D

Q43. Out of the following which is a suspension?

  • (A) Alcohol in water
  • (B) Common salt in water
  • (C) Barium sulphate in water
  • (D) Sucrose in water
Click to view Answer
ANSWER: C

Q44. Out of the following which is the secondary pollutant?

  • (A) Smog
  • (B) Carbon dioxide
  • (C) Carbon mono-oxide
  • (D) Fly-ash
Click to view Answer
ANSWER: A

Q45. Out of the following which represents the decibel level of rustling of tree leaves in normal circumstances?

  • (A) 10 dB
  • (B) 20 dB
  • (C) 60 dB
  • (D) 100 dB
Click to view Answer
ANSWER: B

Q46. Who led the ‘Chittagong Armoury Raid’?

  • (A) Jatin Das
  • (B) Ambika Chakraborty
  • (C) Surya Sen
  • (D) Chander Shekhar Azad
Click to view Answer
ANSWER: C

Q47. Tagore Centre for the study of Culture and Civilization is located at :

  • (A) Kolkata
  • (B) Shimla
  • (C) Chennai
  • (D) Dehradun
Click to view Answer
ANSWER: B

Q48. Which of the following Acts legalized marriage of Widows?

  • (A) Act XV
  • (B) Act XVII
  • (C) Act III
  • (D) Act XXI
Click to view Answer
ANSWER: A

Q49. Which Article of the Constitution restricts a Member of Parliament to hold an office of profit?

  • (A) Article 102(1)(b)
  • (B) Article 102(1)(c)
  • (C) Article 102(1)(a)
  • (D) Article 102(1)(d)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q50. Which items are included in India’s Foreign Exchange Reserves?

  • (A) Foreign Currency Assets, Special Drawing Rights and Loan from foreign countries
  • (B) Foreign Currency Assets, Gold Holdings of Reserve Bank of India and Special Drawing Rights
  • (C) Foreign Currency Assets, Loans from World Bank and Special Drawing Rights
  • (D) Foreign Currency Assets, Gold Holdings of Reserve Bank of India and Loan from World Bank
Click to view Answer
ANSWER: B

Q51. Surth breed of buffalo is chiefly found in :

  • (A) Punjab
  • (B) Haryana
  • (C) Maharashtra
  • (D) Gujarat
Click to view Answer
ANSWER: D

Q52. Mandya in Karnataka is famous for:

  • (A) Silk textiles industry
  • (B) Wollen textiles industry
  • (C) Sugar industry
  • (D) Cotton textile industry
Click to view Answer
ANSWER: C

Q53. Construction Part IV (Article 36-51) contains the Directive Principles of State Policy. In the following options bring out those which include the scope of Gandhian principles?

  • (A) Articles 40, 43, 44
  • (B) Articles 40, 47, 48
  • (C) Articles 50, 51
  • (D) Articles 40, 44, 50
Click to view Answer
ANSWER: B

Q54. According to Gandhi, which is the best method of Conflict Resolution?

  • (A) Deterrence
  • (B) Suppression of Conflict
  • (C) Diplomacy
  • (D) Mutual dialogue and meditation
Click to view Answer
ANSWER: D

Q55. Ahimsa and Truth in Gandhiji’s opinion :

  • (A) Are two sides of a coin
  • (B) Have no relation between the two
  • (C) Can’t be interlinked
  • (D) Do not go together
Click to view Answer
ANSWER: A

Q56. The prefix ‘Mahatma’ was added with the name of Gandhi :

  • (A) During Champaran Satyagraha
  • (B) During the Satyagraha against Rowlatt Act
  • (C) In the Amritsar session of the Indian National Congress 1919
  • (D) At the beginning of KHilafat Movement
Click to view Answer
ANSWER: A

Q57. Gandhi’s Non-Violence emerged from :

  • (A) Fear of British Government
  • (B) Non-Possession of Arms
  • (C) Moral and Soul Force
  • (D) Cowardice
Click to view Answer
ANSWER: C

Q58. Gandhiji’s statement “the surplus money should be used for the welfare off the haveknots”, highlights :

  • (A) Theory of the “greatest good of the greatest number”
  • (B) Theory of “Wantlessness”
  • (C) Theory of “Ends and Means”
  • (D) Theory of “Trusteeship”
Click to view Answer
ANSWER: D

Q59. Statement-I: ‘Right to Property’ was removed from the list of fundamental rights vide 44th amendment of Indian Constitution.
Statement-II: Privy Purse of Rulers of former Indian States was abolished vide 26th amendment of Indian Constitution.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q60. Statement-I: Charang Pass is the pass at an elevation of 4850 meters where roads from Zanskar, Ladakh, Spiti and Lahaul meet.
Statement-II: Women of Lahaul-Spiti district have decided to plant sea-buck thorn in the region to conserve the environment, which is considered an eco-friendly plant for that area.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q61. Statement-I: Under mukhyamantri Swavalamban Yojana 19 new activies have been included to encourage the youth of 18 to 45 years with relaxation of 5 years in upper age limit for women, for self-employment.
Statement-II: The contribution of tourism sector to the Himachal Pradesh State Gross Domestic Product (GDP) is about 8 percent.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: B

Q62. Statement-I: Plan outlay for ‘Roads and Bridges’ in Himachal Pradesh during the year 2022-23 is ₹ 4373.00 crore.
Statement-II: Under Swaran Jayanti Vidyarthi Anushikshan Yojana students of Government schools studying in 8th to +2 classes, get free coaching for JEE-NEET Entrance Examinations.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q63. Statement-I: Under ‘Mukhya Mantri Bal Uddhar Yojana’, a grant of ₹ 40 thousand will be given for self-employment to children who on leaving Bal/Balika Aashrams do not wish to continue their studies.
Statement-II: Amongst 7 pillars of ‘Mukhya Mantri Bal Suposhan Yojana’ one of them will be to identify 2 main diseases viz. Diarrhoea and Pneumonia in the growing stages of children and their early treatment.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q64. Statement-I: Under the Himachal Healthcare Scheme (HIMCARE) cashless treatment coverage up to ₹ 5.00 lakh per year per family of upto five members is being provided on family floater basis.
Statement-II: Under Samman Yojna providing treatment and diagnostics services to the destitute patients who are left unattended in serious conditions in hospitals there is no limit to expenditure.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q65. Statement-I: Model Eco Village Scheme in Himachal Pradesh is being implemented through Department of Environment, Science and Technology.
Statement-II: 13 villages have been included under this scheme and ₹ 1.84 crore has been utilized under this scheme upto December, 2021.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q66. Statement-I: Odisha celebrates Raja Parba festival ?
Statement-II: Amartya Sen has authored the book “Home in the World”.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q67. Statement-I: Arun Kumar Mishra is appointed as Chairman National Human Rights Commission (NHRC).
Statement-II: Indian Boxer Sanjeet Kumar won bronze medal in Tokyo Olympic, 2020.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q68. Statement-I: Delhi Government has appointed Olympic medalist Karanm Malleswari as Vice Chancellor of Delhi Sports University.
Statement-II: Central Government has rewarded Chandigarh as the best Union Territory in its Smart City Award, 2020.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q69. Statement-I: Security and Growth for All in the Region (SAGAR) is not related to the geo-strategic and geo-economic interest of India.
Statement-II: Conference on Interaction and Confidence Building-Measures (CICA) is a multinational forum for enhancing cooperation in the area of peace, security and stability in Asia.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q70. Statement-I: India and the USA have entered into Green Strategic Partnership in 2022.
Statement-II: India and France were part of ‘Desert-Knight-21’.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q71. Statement-I: EL Salvador has become the first country to adopt Bitcoin as legal tender.
Statement-II: International Booker Prize in 2021 was given to Damon Galgut’s book- “The Promise”.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q72. Statement-I: Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) agreement in Southeast Asia has come into effect on 1st January, 2022.
Statement-II: United Arab Emirates (UAE) has introduced Golden Visa system in 2020 for long term residence Visas.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q73. Statement-I: QUAD is an informal group of four countries to look into the security concerns in Indo-Pacific region.
Statement-II: AUKUS agreement is an intergral part of the Quad system.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: B

Q74. Statement-I: Under the leaderhsip of Khan Abdul Gaffar Khan, the Pathans organized the Society of ‘Khudai Khidmatgar’.
Statement-II: “The Mahatma is more right when he wrong than we are when we are right.”-The opinion of Acharya Kriplani with reference to Mahatma Gandhi.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q75. Statement-I: Ritusamhara is poem describing the cycle of seasons.
Statement-II: The religious texts of Jainism are called Tripitak.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q76. Statement-I: Project ‘Mausam’ has been launched by the Ministry of Culture of Government of India.
Statement-II: It aims to rekindle the long-host ties across nations of the Pacific Ocean world.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q77. Statement-I: Uttar Pradesh was the first state to introduce the Panchayati Raj system.
Statement-II: Indian electoral system is based on ‘First-Past-The post system’.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q78. Statement-I: Provisions regarding citizenship are given in Part-II of the Indian Constitution.
Statement-II: Under Article 120(1) speaker can allow any member to speak in his/her mother tongue.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q79. Statement-I: Krishak Assistance for Livelihood and Income Augmentation (KALIA) Scheme was launched in Karnataka.
Statement-II: Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana was launched in Odhisha.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: B

Q80. Statement-I: As per “Ease of Doing Business Report, 2020” India’s ranking has been increased to 60 among 190 countries from 77 in the previous year.
Statement-II: India has improved its rank in 7 out of 10 indicators.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: D

Q81. Statement-I: Trade winds blow mainly in tropical zone.
Statement-II: Polar winds are very cold and dry.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: A

Q82. Statement-I: The western disturbance causes winter rain in north-west India.
Statement-II: The South-west monsoon starts retreating from north-west India during winter.
There are two statements for each question. In the light of these two statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (A) Both Statement I and Statement II are correct
  • (B) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (C) Statement I is correct and Statement II is incorrect
  • (D) Statement I is incorrect and Statement II is correct
Click to view Answer
ANSWER: C

Q83. Arrange the following Raman Magsaysay Awardees into chronological order of year of the award conferred to them:
(1) T.N. SHeshan
(2) Arvind Kejriwal
(3) CHintaman Deshmukh
(4) Ravish Kumar

  • (A) (3), (2), (1), (4)
  • (B) (3), (1), (2), (4)
  • (C) (2), (1), (4), (3)
  • (D) (1), (3), (4), (2)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q84. Arrange the following environmental related acts into chronological order of the year of their passing :
(1) Water (Prevention and Control of Pollution ) Act
(2) National Green Tribunal Act (NGT)
(3) Wildlife (Protection) Act
(4) Forest Conversion Act

  • (A) (1), (2), (3), (4)
  • (B) (2), (4), (1), (3)
  • (C) (3), (1), (4), (2)
  • (D) (4), (2), (3), (1)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q85. Arrange in chronological order the passing of different Armed Forces Special Power Act (AFSPA) in different parts of the country.
(1) The Armed Forces (Jammu & Kashmir) Special Power Act
(2) The Armed Forces (Assam & Kashmir) Special Power Act
(3) Assam Distrubed Area Act.
(4) The Armed Forces (Punjab & Chandigarh) Special Power Act

  • (A) (1), (2), (3), (4)
  • (B) (3), (2), (4), (1)
  • (C) (4), (1), (2), (3)
  • (D) (2), (3), (1), (4)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q86. Arrange the following India-ASEAN events in a chronological order:
(1) Membership of ASEAN Regional Forum
(2) India-ASEAN Friendship Year
(3) Sectoral Dialogue Partnership
(4) Full Dialogue Partnership

  • (A) (1), (2), (3), (4)
  • (B) (2), (4), (1), (3)
  • (C) (3), (4), (1), (2)
  • (D) (4), (2), (3), (1)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q87. Arrange the following events in India-America relationship in chronological order:
(1) Indo-US Civil Nuclear Deal
(2) Kicklighter proposal
(3) Next Steps in Strategic Partnership
(4) High Technology Cooperation Group

  • (A) (1), (2), (3), (4)
  • (B) (4), (2), (1), (3)
  • (C) (2), (3), (4), (1)
  • (D) (2), (4), (3), (1)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q88. Arrange the following international developments related to Human Rights in a chronolgical order:
(1) Vienna Declaration
(2) Establishment of International Criminal Court
(3) Universal Declaration of Human Rights
(4) World Council of Indigenous Peoples

  • (A) (3), (4), (1), (2)
  • (B) (1), (2), (4), (3)
  • (C) (3), (2), (1), (4)
  • (D) (2), (1), (3), (4)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q89. Arrange the efforts towards non-proliferation of nuclear weapons treaty in a chronological order:
(1) Indefinite Extensions of NPT
(2) Comprehensive Test Ban Treaty
(3) Moscow Test Ban Treaty
(4) Non-Proliferation Treaty

  • (A) (1), (2), (3), (4)
  • (B) (4), (1), (2), (3)
  • (C) (3), (4), (1), (2)
  • (D) (2), (1), (4), (3)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q90. The Following are the focal length of convex lenses. Arrange them in increasing order of their power:
(1) 15 cm
(2) 10 cm
(3) 25 cm
(4) 200 mm

  • (A) (2), (3), (1), (4)
  • (B) (1), (4), (3), (2)
  • (C) (3), (1), (2), (4)
  • (D) (3), (4), (1), (2)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q91. Arrange the following media in decreasing order of spee of sound in them:
(1) Water
(2) Aluminium
(3) Iron
(4) Air

  • (A) (3), (2), (1), (4)
  • (B) (4), (1), (2), (3)
  • (C) (2), (3), (1), (4)
  • (D) (1), (2), (3), (4)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q92. Arrange the following events in chronological order:
(1) Right to Education Act
(2) Formation of Telangana State
(3) Implementation of Right to Information
(4) Implementation of NREGA

  • (A) (1), (2), (3), (4)
  • (B) (3), (4), (1), (2)
  • (C) (2), (3), (4), (1)
  • (D) (4), (1), (2), (3)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q93. Arrange the following events in chronological order:
(1) Non- Cooperation Movement of Gandhi
(2) Khilafat Movement of Gandhi
(3) Salt Satyagrah of Gandhi
(4) Quit India Movement of Gandhi

  • (A) (2), (1), (3), (4)
  • (B) (1), (3), (2), (4)
  • (C) (4), (2), (1), (3)
  • (D) (3), (4), (1), (2)
Click to view Answer
ANSWER: A

Q94. Arrange the following events in chronological order:
(1) Mahalanobis Planning Model
(2) Introduction of Rolling Plan
(3) Declaration of Plan Holiday
(4) Inclusive Growth Strategy

  • (A) (4), (2), (3), (1)
  • (B) (4), (1), (3), (2)
  • (C) (1), (3), (2), (4)
  • (D) (2), (1), (4), (3)
Click to view Answer
ANSWER: C

Q95. Arrange the following events in chronological order:
(1) Introduction of Special Drawing Rights
(2) Introduction of Euro
(3) Introduction of Gols Standard Mechanism
(4) Introduction of Multilateral Trading System

  • (A) (4), (2), (3), (1)
  • (B) (4), (1), (3), (2)
  • (C) (3), (1), (4), (2)
  • (D) (3), (1), (2), (4)
Click to view Answer
ANSWER: D

Q96. The correct seqence of these states in ascending order in terms of mangrove vegetation coverage is:
(1) Goa
(2) Andhra Pradesh
(3) Odhisha
(4) West Bengal

  • (A) (2), (1), (3), (4)
  • (B) (1), (2), (3), (4)
  • (C) (2), (1), (4), (3)
  • (D) (1), (2), (4), (3)
Click to view Answer
ANSWER: B

Q97. Which are true about Deen Dayal Upadhyaya-Grameen Kaushal Yojana?
(1) It is being implemented in the State through Rural Development Department.
(2) 80 per cent of the trained candidates get placements in various sectors.
(3) Course duration varies from 3-12 months.
(4) Candidate’s post placement tracking is done for two years.

  • (A) (1) and (3) only
  • (B) (2) and (3) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q98. Which of the following statements is/are true?
(1) Chandra Taal lake is situated below the low ridge of Kunzum range.
(2) Bradonsar lake is located between Dodra-kwar and Sangla
(3) Mantalai lake is the source of Tirthan river.
(4) There is a pagoda style temple of Parashar Rishi on the bank of the Renuka Lake

  • (A) (1), (2), (3) and (4)
  • (B) (3) and (4)
  • (C) (3) only
  • (D) (1) and (2) only
Click to view Answer
ANSWER: D

Q99. Which of the following statements are true?
(1) The Gaddi Tribe people follow matriarchal type of family system.
(2) The Gaddi women keep their hair long and love jewellery.
(3) The Gaddi Tribe used to bury their dead.
(4) The Gaddis do not marry in their own brotherhood

  • (A) (2) and (4) only
  • (B) (1) and (4) only
  • (C) (2) and (3) only
  • (D) (3) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q100. Which of the following statements are true?
(1) Audumbara, the most prominent tribe of Ancient Himachal, which finds a detailed reference in Mahabharat.
(2) The Audumbara Republic flourished in the Kangra region.
(3) From the time of Mughal Emperor Akbar till 1801 A.D., Chamba remained under the Mughal ascendancy.
(4) The Sikh Army invaded Kullu in 1817 A.D. and brought it under the Sikh control.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (3) and (4) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (2) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q101. Which of the following statements are true?
(1) Renuka Fair is held on the banks of Renuka lake
(2) Jwalamukhi Fair is held once a year
(3) Lavi is the most ancient Trade Fair in Himachal Pradesh.
(4) MINJAR is a seasonal Fair of Mandi.

  • (A) (2) and (3) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: B

Q102. Women Welfare Schemes in Himachal Pradesh are:
(1) Women Development Corporation
(2) Mukhyamantri Kanyadan Yojana
(3) Balika Vadhu Yojana
(4) Dairy Development Corporation

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (2) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q103. Which of the following statements are true?
(1) Jhanjhar dance is performed in Kinnaur
(2) Japro dance is performed in Chamba valley
(3) Burah dance is performed in Sirmaur
(4) Ludi dance is performed in Kullu valley.

  • (A) (2) and (4) only
  • (B) (1) and (2) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) (1) and (3) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q104. Which of the following statements are true?
(1) Parliament can be adjourned by the Prime Minister.
(2) Through adjournment Sine die Presiding Officer of the house can suspend parliament.
(3) On the request of opposition leader parliament can be suspended.
(4) President can dissolve Lok Sabha only.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (2) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: D

Q105. Which are the two women who are inducted as first two company commanders by the Indo-Tibet Border Police (ITBP) in 2021?
(1) Prakriti
(2) Nisha
(3) Pragati
(4) Diksha

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (4) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (3) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q106. How can Citizenship in India be acquired?
(1) Conferred by birth
(2) By participating in election
(3) Through descent
(4) By paying certain fee

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: B

Q107. What is true about Public Accounts Committee of the Parliament?
(1) Public Accounts Committee was first set by Government of India Act, 1919.
(2) It constitutes of 15 members from Lok Sabha and 7 members from Rajya Sabha.
(3) It cannot limit the expenses by the Government.
(4) Recommendation made by the committee is not of advisory nature.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (3) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q108. What is important about Kartarpur Corridor?
(1) It connects Dera Baba Nanak Shrine in Gurdaspur to Kartarpur Sahib Gurudwara in Pakistan.
(2) It provides trade route between India and Pakistan.
(3) It helps in checking the terrorist activities across border.
(4) It allows Indian devotees to visit Gurudwara without a Visa.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (2) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q109. Among the following which cities are capitals of South Africa?
(1) Bloemfontein
(2) Johannesburg
(3) Durban
(4) Cape Town

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: D

Q110. India-Central Asia Summit, 2022 agree on the following:
(1) They agreed to establish its Secretariat at New Delhi.
(2) They want to develop connectivity through Pakistan.
(3) They establish joint working group to continuously monitor developments in Afghanistan.
(4) They agreed to provide gas to India through pipeline.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: B

Q111. What is true about Collective Security Treaty Organization (CSTO)?
(1) It is an American based security alliance in Central Asia.
(2) It originated from Collective Security Treaty signed in 1992 by Russia and few Central Asian States.
(3) It provides security to European states against Russia invasion.
(4) It is Russia-led military alliances to promote collective defence for its members.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q112. What is important about Russian-India-China (RIC) Foreign Ministers meet in September, 2021?
(1) It is 18th Foreign Minister meet where India became its chairman.
(2) It was aimed at to strengthen defence cooperation between the three states.
(3) It was conceived by the then Russian Foreign Minister Yevgency Primakov in 1998.
(4) It decided to create peace council in Afghanistan.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (1) and (3) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: B

Q113. Which of the following statements are true?
(1) Sound can travel in vacuum.
(2) Sound is provided by vibrating objects.
(3) Unpleasant sounda are called noise.
(4) Attempts should be made to maximize noise.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (3) and (4) only
  • (C) (2) and (3) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q114. Which of the following statements are true?
(1) Stars appear to move from East to West
(2) INSAT is a nutural satellite of earth.
(3) Earth is the smallest planet of the solar system.
(4) Venus is the brightest planet in the night sky.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (4) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: D

Q115. Which of the following statements are true?
(1) The Nizam of Hyderabad accepted the Subsidiary Alliance in 1798 A.D.
(2) The Nawab of Awadh was forced to sign a subsidiary treaty in 1801 A.D.
(3) The Mahalwari system was introduced in Tamil Nadu.
(4) The First Anglo-Sikh war was fought between 1843-44 A.D.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (4) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (1) and (3) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q116. Which of the following Indian handicrafts have GI (Geographical Indication) Status?
(1) Salem fabric
(2) Mysore Silk
(3) Kullu Shawl
(4) Orissa Ikat

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (4) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) All of these
Click to view Answer
ANSWER: D

Q117. Which of the following statements are true?
(1) In matter of use Fundamental Rights make distinction between citizens and Foreigners.
(2) Fundamental Rights are unlimited.
(3) They are given protection only by the Supreme Court.
(4) They are superior to laws made by the Parliament and State Legislative Assemblies.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (3) only
  • (C) (1) and (4) only
  • (D) (3) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: C

Q118. Which of the following statements are true?
(1) Power of Judicial Review can make judiciary dictator.
(2) Purpose of adjournment motion is to draw attention of the house towards an important matter of public interest.
(3) Provisions of disqualification of members on the basis of defection are given in Xth Schedule.
(4) Sarkaria Commission was in favour of increasing the powers of the Parliament.

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (3) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) (1) and (4) only
Click to view Answer
ANSWER: B

Q119. Which of the following statements are true?
(1) The Prime Minister who adopted new Economic Policy was Mr. Rajiv Gandhi.
(2) Reduction in Inflation rate was one of the objectives of new Economic Policy.
(3) Indian Industries were given the freedom to import Capital Goods.
(4) Number of Industries reserved for Public Sector were reduced to 5.

  • (A) (2) and (3) only
  • (B) (1) and (4) only
  • (C) (2) and (4) only
  • (D) (1) and (3) only
Click to view Answer
ANSWER: A

Q120. Which of the following measures are effective for soil conservation in India?
(1) Avoiding crop rotation
(2) Afforestation
(3) Encouraging the use of chemical fertilizers
(4) Limiting shifting cultivation

  • (A) (1) and (2) only
  • (B) (2) and (4) only
  • (C) (3) and (4) only
  • (D) (1), (2) and (3) only
Click to view Answer
ANSWER: B

Leave a Comment