hp-naib-tehsildar-2017-prelims-question-paper

Naib Tehsildar 2017 General Studies Paper

Q1. Which moutain pass joins Mandi and Kullu Districts of H.P ?

  • (A) Dulchi
  • (B) Padri
  • (C) Drati
  • (D) Tori
Click to view Answer
ANSWER: A

Q2. Around which century were rock temples of Masrur in Kangra District of H.P. built ?

  • (A) 3rd and 4th century
  • (B) 7th and 8th century
  • (C) 9th and 10th century
  • (D) 11th and 12th century
Click to view Answer
ANSWER: B

Q3. The government of India has sanctioned five Model Schools forth educationally backward blocks of Chamba and Sirmaur Districts of H.P. How many of them are in Chamba district?

  • (A) One
  • (B) Two
  • (C) Three
  • (D) Four
Click to view Answer
ANSWER: D

Q4. With which region of H.P. is Bakayang folk dance associated ?

  • (A) Chamba
  • (B) Kinnaur
  • (C) Kangra
  • (D) Lahaul Spiti
Click to view Answer
ANSWER: B

Q5. Near which town of H.P. is Darnghati Sanctuary ?

  • (A) Solan
  • (B) Shimla
  • (C) Rampur Bushahr
  • (D) Arki
Click to view Answer
ANSWER: C

Q6. On the bank of which river is Suket Fossil Park ?

  • (A) Giri
  • (B) Bata
  • (C) Markanda
  • (D) Andhra
Click to view Answer
ANSWER: C

Q7. In which town of H.P was the first Skill Development Centre set up in H.P. in 2013 A.D ?

  • (A) Nahan
  • (B) Bilaspur
  • (C) Hamirpur
  • (D) Gagret
Click to view Answer
ANSWER: A

Q8. Which sanitation campaign was replaced by Swachhh Bharat Mission (Gramin) in 2014-15 ?

  • (A) Nirmal Bharat Abhiyan
  • (B) Swachh Gramin Abhiyan
  • (C) Rajiv Swachh Bharat Abhiyan
  • (D) Indira Nirmal Bharat Abhiyan
Click to view Answer
ANSWER: A

Q9. Approximately what percentage of total area of H.P. falls in Lahaul-Spiti District ?

  • (A) 14.03
  • (B) 18.64
  • (C) 24.85
  • (D) 28.16
Click to view Answer
ANSWER: C

Q10. What is the apporximate altitude of Shikari Devi temple situated in Karsog region of Mandi District of H.P. ?

  • (A) 5000 ft.
  • (B) 10,000 ft.
  • (C) 15,000 ft.
  • (D) 20,000 ft.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q11. Which raja of Bilaspur princely state was exiled from the state around 1903 AD and ordered to stay at Benaras ?

  • (A) Amar Chand
  • (B) Mahan Chand
  • (C) Hira Chand
  • (D) Bijai Chand
Click to view Answer
ANSWER: D

Q12. When was the custom of Rit Marriage abolished in the Bushahr princely state ?

  • (A) 1915 AD
  • (B) 1920 AD
  • (C) 1925 AD
  • (D) 1930 AD
Click to view Answer
ANSWER: C

Q13. In 1946 which was the smallest state/Thakurai among the Simla Hill states ?

  • (A) Delath
  • (B) Dhadi
  • (C) Ratesh
  • (D) Beja
Click to view Answer
ANSWER: C

Q14. During the reign of which Raja of Kullu was Lahul conquered by the Raja of Chamba ?

  • (A) Suraj Pal
  • (B) Raksh Pal
  • (C) Rudar Pal
  • (D) Karn Pal
Click to view Answer
ANSWER: Not provided in source

Q15. The quantum of land revenue in Bilaspur princely state which was paid in kind till 1863 was :

  • (A) one-third of the produce
  • (B) one-fourth of the produce
  • (C) one-fifth of the produce
  • (D) one-sixth of the produce
Click to view Answer
ANSWER: A

Q16. Which Raja of Mandi princely state was son of Ishwari Sen by a concubine ?

  • (A) Zalim Sen
  • (B) Balbir Sen
  • (C) Shamsher Sen
  • (D) Bjiai Sen
Click to view Answer
ANSWER: B

Q17. Which of the following restored the territory of Kutlehar princely state which had been seized by Raja Sansar Chand of Kangra ?

  • (A) the Sikhs
  • (B) the Gurkhas
  • (C) the British
  • (D) the Mughals
Click to view Answer
ANSWER: B

Q18. To which region of Kangra District of H.P. did Justice Mehar Chand Mahajan belong ?

  • (A) Palampur
  • (B) Shahpur
  • (C) Nurpur
  • (D) Nagrota
Click to view Answer
ANSWER: D

Q19. Among the following which was the last Thakurai to be granted Sanad by the British ?

  • (A) Kumarsain
  • (B) Kuthar
  • (C) Darkoti
  • (D) Tharoach
Click to view Answer
ANSWER: D

Q20. According to the Sanad granted to the Raja of Sirmaur in 1815 AD which of the following territories was retured to him ?

  • (A) Jaunsar-Bawar
  • (B) Morni
  • (C) Babar
  • (D) Kayar-Da-Nun
Click to view Answer
ANSWER: D

Q21. What is the number of members from the tribal areas in the H.P. Vidhan Sabha elected in 2012 AD?

  • (A) One
  • (B) Two
  • (C) Three
  • (D) Four
Click to view Answer
ANSWER: C

Q22. What was the Consumer Price Index Numbers for industrial workers in H.P. during the year 2014-15 ?

  • (A) 175
  • (B) 193
  • (C) 213
  • (D) 225
Click to view Answer
ANSWER: D

Q23. Which was the ancestral village of famous Hindi weiter Yashpal in Hamirpur District of H.P. ?

  • (A) Rangas
  • (B) Rail
  • (C) Bhumpal
  • (D) Kalyal
Click to view Answer
ANSWER: C

Q24. Besides Chini Tehsil of Mahasu District, how many villages of Rampur Tehsil were transferred to Constiture Kinnaur District in 1960 AD ?

  • (A) 14
  • (B) 18
  • (C) 22
  • (D) 26
Click to view Answer
ANSWER: A

Q25. Who was the first Speaker of H.P. Vidhan Sabha (1952) ?

  • (A) Krishan Chander
  • (B) Krishna Mohini
  • (C) Desraj Mahajan
  • (D) Jaiwant Ram
Click to view Answer
ANSWER: D

Q26. According to 2010-11 Agricultural census what is the percentage of small and marginal holdings in H.P.?

  • (A) 69.78
  • (B) 70.34
  • (C) 80.61
  • (D) 87.95
Click to view Answer
ANSWER: D

Q27. Which District of H.P. recorded the highest growth rate of population during the 2001-2011 decade?

  • (A) Sirmaur
  • (B) Una
  • (C) Solan
  • (D) Chamba
Click to view Answer
ANSWER: B

Q28. Which craftsman in the court of Raja Meru Verman of Chamba built the metal alloy (ashtdhatu) images at Bharmour and Chhatrari temples ?

  • (A) Gugga
  • (B) Nainsukh
  • (C) Manaku
  • (D) Nikka
Click to view Answer
ANSWER: A

Q29. Adolescent girls of which age-group are covered under the Kishori Shakti Yojna in H.P. ?

  • (A) 10-16 years
  • (B) 11-17 years
  • (C) 11-18 years
  • (D) 12-20 years
Click to view Answer
ANSWER: C

Q30. When was Bonded Labour System (Abolition) Act passed in H.P.?

  • (A) 1970
  • (B) 1976
  • (C) 1980
  • (D) 1987
Click to view Answer
ANSWER: B

Q31. When was the Amrit Bazar Patrika started in Bangla ?

  • (A) 1865 AD
  • (B) 1866 AD
  • (C) 1868 AD
  • (D) 1870 AD
Click to view Answer
ANSWER: C

Q32. Which is not correct about the Faraizi Movement ?

  • (A) It originated in Bihar
  • (B) Its aim was the religious purification of Islam
  • (C) It used the Bangle language in the Initation Ceremony
  • (D) Its founders believed in scriptual fundamentalism
Click to view Answer
ANSWER: A

Q33. Which act conceded the demand of Legislative Council members to discuss the Budget ?

  • (A) Charter Act of 1833
  • (B) Charter Act of 1853
  • (C) Indian Councils Act of 1861
  • (D) Indian Councils Act of 1892
Click to view Answer
ANSWER: D

Q34. Of the following, who was not the member of Hindu Mahasabha?

  • (A) Madan Mohan Malviya
  • (B) Ras Behari Bose
  • (C) B.S, Munje
  • (D) Lala Lajpat Rai
Click to view Answer
ANSWER: B

Q35. Sohan Singh Bhakna and Baba Harnam Singh were associated with :

  • (A) Naujawan Bharat Sabha
  • (B) Ghadar Movement
  • (C) Congress Socialist Party
  • (D) Hindu Mahasabha
Click to view Answer
ANSWER: B

Q36. Which of the following is not matched correctly ?

  • (A) Abul Kalam Azad – India wins Freedom
  • (B) Deenbandhu Mitra – Neeldarpan
  • (C) Katherine Mayo – Mother India
  • (D) Sarojini Naidu – Nation in Making
Click to view Answer
ANSWER: D

Q37. What of the following is not correct about the Home Rule League ?

  • (A) It was based on the model of Ireland
  • (B) Annie Besant established it.
  • (C) Annie Besant wanted to make India free through it.
  • (D) B.G. Tilak also established it.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q38. Where was held the I.C.S examination in India for the first time ?

  • (A) Allahabad
  • (B) Agra
  • (C) Delhi
  • (D) Varanasi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q39. Consider the following statements and select your answer from the codes given below :
(1) Gandhi gave up his membership of Congress in 1940
(2) The Lucknow pact was signed in 1916.
(3) The Cripps Mission was sent to India by Lord Wavell
(4) V.D. Savarkar organized the Abhinav Bharat.

  • (A) 1 and 3
  • (B) 2 and 4
  • (C) 3 and 1
  • (D) 4 and 3
Click to view Answer
ANSWER: B

Q40. Who appointed the Boundary Commission in 1947 for delimiting the boundaries of India and Pakistan in Punjab and Bengal ?

  • (A) C. Rajagopalachari
  • (B) Jawaharlal Nehru
  • (C) Sardar Patel
  • (D) Lord Mountbatten
Click to view Answer
ANSWER: D

Q41. Which of the following is not correct about the Christian Missionaries which came to India ?

  • (A) The Danish Protestant Mission was the first to come to India.
  • (B) The Missionaries enjoyed the privileges of being the members of the ruling party.
  • (C) Most of the Indian Reform Movements of 19th century opposed them.
  • (D) The Charter Act of 1853 granted them the right to visit India and liberty to preach Christianity there.
Click to view Answer
ANSWER: D

Q42. Which of the following is not matched correctly ?

  • (A) Syed Ahmed Khan – The Deoband Movement
  • (B) Atmaram Pandurang – The Prarthana Samaj
  • (C) Vivekananda – Ramakrishna Mission
  • (D) Madam Blavatsky – The Theosophical Society
Click to view Answer
ANSWER: D

Q43. Who of the following established the Indian Society of Oriental Art ?

  • (A) Rabindranath Tagore
  • (B) Abnindranath Tagore and Gagnendranath Tagore
  • (C) Surendranath Banerji and Anandiya Banerji
  • (D) Subhash Chandra Bose
Click to view Answer
ANSWER: B

Q44. Henry Vivian Derozio is associated with :

  • (A) Self-Respect Movement
  • (B) Arya Samaj Movement
  • (C) Seva Sadan
  • (D) Young Bengal Movement
Click to view Answer
ANSWER: D

Q45. Arrange the following in chronological order and select the answer from the codes given below :
(1) The Indian Universities Act
(2) The Saddler Commission
(3) The Ilbert Bill
(4) The Swadeshi Movement

  • (A) 1, 2, 3, 4
  • (B) 2, 4, 1, 3
  • (C) 3, 1, 4, 2
  • (D) 4, 3, 2, 1
Click to view Answer
ANSWER: D

Q46. Consider the following statements and select your answer from the codes given below :
(1) Munshi Prem Chand started writing first in Urdu.
(2) B.R. Ambedkar is associated with the Bahishkrit Hitkarini Sabha.
(3) The Indian Universities Act was passed in the time of Viceroy Lord Hardinge.
(4) The newspaper “Ghadar” was first published in Hong Kong.

  • (A) 1 and 2
  • (B) 2 and 3
  • (C) 3 and 4
  • (D) 4 and 2
Click to view Answer
ANSWER: A

Q47. Which of the following is true about Raja Ravi Verma, a great painter ?

  • (A) He belonged to a royal family of Rajasthan.
  • (B) He combined the Indian and Western styles in his paintings.
  • (C) He disregarded the Indian mythological themes in paintings.
  • (D) He learnt paintings at the age of 40.
Click to view Answer
ANSWER: B

Q48. Who designed the Victoria Memorial Hall in Calcutta in 1906 ?

  • (A) Sir William Emerson
  • (B) R.F. Chisholm
  • (C) H. Irwin
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q49. Consider the following statements about the Theosophical Society :
(1) Its doctrines were influenced by occult mysticism.
(2) It used the Hindu and Buddhist terms and concepts.
(3) Annie Besant was a Sottish woman.
(4) She became the member of Congress in 1905.

  • (A) 1 and 3
  • (B) 2 and 4
  • (C) 2 and 3
  • (D) 1 and 2
Click to view Answer
ANSWER: D

Q50. Which of the following is not matched correctly ?

  • (A) M.S. Subalakshmi – Carnatic Music
  • (B) Rukmini Devi – Bharatnatyam
  • (C) Hari Narain Apte – Oriya Literature
  • (D) Alauddin Khan – Hindustani Music
Click to view Answer
ANSWER: C

Q51. Who was the first biographer on Mahatma Gandhi ?

  • (A) Acharya J.B. Kriplani
  • (B) Vinoba Bhave
  • (C) J.J. Doke
  • (D) Rajendra Prasad
Click to view Answer
ANSWER: C

Q52. Which of the following is not a part of Mahatma Gandhi’s ideology in the Hind Swaraj ?

  • (A) India’s Varna system is not an ideal one.
  • (B) Indian civilisation is undoubtedly the best because of its immense assimilative power.
  • (C) The industrial capitalism of the West is responsible for all conflicts, for it has divorced economic activities from moral concerns.
  • (D) In our contemporary times, the lawyers, the doctors and the railways are making the country poorer.
Click to view Answer
ANSWER: A

Q53. Of the following, who were the first two Satyagrahis of Mahatma Gandhi in Individual Satyagraha ?

  • (A) Vinoba Bhave and Jawaharlal Nehru
  • (B) Vinoba Bhave and Rajendra Prasad
  • (C) Sardar Patel and Vinoba Bhave
  • (D) Rajendra Prasad and Sardar Patel
Click to view Answer
ANSWER: A

Q54. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :
(1) Gandhi launched the Swadeshi Movement in 1905.
(2) In Gandhi’s philosophy, there was no alternative for morality.
(3) Gandhi was opposed to renouncing one’s religion.
(4) One should not mind meddling into the other’s affairs, if they were opposed to you.

  • (A) 1 and 2
  • (B) 2 and 3
  • (C) 3 and 4
  • (D) 4 and 1
Click to view Answer
ANSWER: B

Q55. What was not a part of Mahatma Gandhi’s scheme of Education ?

  • (A) Free compulsory education for boys and girls from 7 to 14 years.
  • (B) Vocational education.
  • (C) The University education should be for meritorious students only.
  • (D) Its goal is character building and understanding social responsibilities.
Click to view Answer
ANSWER: C

Q56. The direct method of deficit financing is that :

  • (A) Employment situation worsens
  • (B) Demand and Supply of output increases
  • (C) Pushes up prices
  • (D) Makes market more competitive
Click to view Answer
ANSWER: C

Q57. In which year was the Fiscal Responsibility and Budget Management Act passed ?

  • (A) 1991
  • (B) 1999
  • (C) 2005
  • (D) 2010
Click to view Answer
ANSWER: C

Q58. Vijay Kelkar Committee 2012 was related to which of the following subjects?

  • (A) Banking Reforms
  • (B) Fiscal Consolidation
  • (C) Tax Reforms
  • (D) Subsidies
Click to view Answer
ANSWER: B

Q59. Which sector has the largest contribution in Inida’s Gross Domestic Savings ?

  • (A) Public Sector
  • (B) Public Sector Enterprises
  • (C) Private Corporate Sector
  • (D) Domestic Sector
Click to view Answer
ANSWER: D

Q60. A rolling plan is a plan for :

  • (A) One year
  • (B) Two years
  • (C) Three years
  • (D) Five years
Click to view Answer
ANSWER: A

Q61. Among the following, the highest Leteracy rate is found in:

  • (A) Sikkim
  • (B) Manipur
  • (C) Uttarakhand
  • (D) Meghalaya
Click to view Answer
ANSWER: A

Q62. The headquarters of Western Coalfield Ltd. is located at:

  • (A) Mumbai
  • (B) Nagpur
  • (C) Vadodara
  • (D) Alwar
Click to view Answer
ANSWER: B

Q63. Pancheshwar Multipurpose Project Treaty has been signed between :

  • (A) India-Bangladesh
  • (B) India-Bhutan
  • (C) India-Myanmar
  • (D) India-Nepal
Click to view Answer
ANSWER: D

Q64. Plateau of India divided as MALNAD and MAIDAN Plateau is :

  • (A) Mysore Plateau
  • (B) Telangana Palteau
  • (C) Chota Nagpur Plateau
  • (D) Malwa Plateau
Click to view Answer
ANSWER: A

Q65. Influent drainage, Bangar soil, Doabs are the features of :

  • (A) Indo-Sutlej Plain
  • (B) Ganga Plain
  • (C) Brahmputra Plain
  • (D) Mahanadi Plain
Click to view Answer
ANSWER: A

Q66. TODA are Tribal Community found in the sate of ;

  • (A) Gujarat
  • (B) Kerala
  • (C) Andaman and Nicobar
  • (D) Odisha
Click to view Answer
ANSWER: B

Q67. India became a signatory to the Ramsar Convention in 1982, Ramsar Covention is related to :

  • (A) Wetland Conservation
  • (B) Lakes Conservation
  • (C) River Conservation
  • (D) All of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q68. Among the following which river basin having the largest catchment area ?

  • (A) Mahanadi
  • (B) Krishna
  • (C) Narmada
  • (D) Kaveri
Click to view Answer
ANSWER: B

Q69. Which one of the following stations receives minimum average annual rainfall ?

  • (A) Bhopal
  • (B) Hyderabad
  • (C) Lucknow
  • (D) Raipur
Click to view Answer
ANSWER: B

Q70. Among the following, the Eastern most lacation city is :

  • (A) Lucknow
  • (B) Jabalpur
  • (C) Hyderabad
  • (D) Bangalore
Click to view Answer
ANSWER: A

Q71. Which one of the following statements is wrong about earth ?

  • (A) Ozone layer protects the life from the harmful ultraviolet radiations coming from sun
  • (B) Biodiversity is richest in the tropics
  • (C) Microorganisms play an important role in the nutrient cycling
  • (D) Nearly 29% of the earth surface is covered by water
Click to view Answer
ANSWER: D

Q72. Lithosphere is the :

  • (A) Innermost core of earth
  • (B) Part of the earth covered with water
  • (C) The lowest layer of atmosphere
  • (D) Uppermost layer of the earth curst which is capable of supporting life
Click to view Answer
ANSWER: D

Q73. Igneous rocks are formed by the :

  • (A) cooling down of volcanic eruptions
  • (B) deposition and lithification of sediments
  • (C) deposition of plants and dead animals
  • (D) deposition of limestone
Click to view Answer
ANSWER: A

Q74. Which city is known as the ‘silicon valley’ of India ?

  • (A) Dhanbad
  • (B) Aligarh
  • (C) Bangalore
  • (D) Nagpur
Click to view Answer
ANSWER: C

Q75. Main use of a Nuclear Reactor is to :

  • (A) store the readioactive material
  • (B) produce electrical energy from the energy released during nuclear fission
  • (C) measure electric current in a circuit
  • (D) transmit the optical signals and the two-dinensional pictures
Click to view Answer
ANSWER: B

Q76. Compressed natural gas is now being used as better fuel than gasoline for running vehicles because of its :

  • (A) complete combustion and no unburnt release of carbon
  • (B) incomplete combustion and release of methane
  • (C) high ignition temperature
  • (D) low calorific value and the engine remain cool
Click to view Answer
ANSWER: A

Q77. Which one of the following is used in the rear view mirror of the vehicles ?

  • (A) Concave mirror
  • (B) Convex mirror
  • (C) Plane mirror
  • (D) Concave-convex mirror
Click to view Answer
ANSWER: B

Q78. Which one of the following is responsible for the Ozone depletion ?

  • (A) Carbon monoxide
  • (B) Sulphur dioxide
  • (C) Nitrogen oxide
  • (D) Chlorofluorocarbon
Click to view Answer
ANSWER: D

Q79. In children, Kwashiorkor and Marasmus diseases are caused by the deficiency of :

  • (A) Vitamin D
  • (B) Vitamin B6
  • (C) Protein
  • (D) Fat
Click to view Answer
ANSWER: C

Q80. RISHTA project in Himachal Pradesh refers to :

  • (A) LED based street lighting project
  • (B) Tree plantation prgramme
  • (C) Sarva Shiksha Abhiyan
  • (D) Road construction to every village
Click to view Answer
ANSWER: A

Q81. Who was the Prmie Minister of Britain at the time of India’s independency ?

  • (A) Clement Attlee
  • (B) Ramsay MacDonald
  • (C) N. Chamberlain
  • (D) Winston Churchill
Click to view Answer
ANSWER: A

Q82. The Anti-terrorism Day is celebrated on :

  • (A) May 23
  • (B) September 31
  • (C) September 30
  • (D) May 21
Click to view Answer
ANSWER: D

Q83. The Prime Minister of India recently launched a satellite service for the SAARC countries. It was:

  • (A) GSAT-8
  • (B) GSAT-9
  • (C) GSAT-5
  • (D) GSAT-4
Click to view Answer
ANSWER: B

Q84. ‘Digi Yatra’ is an intiative of :

  • (A) Ministry of Civil Aviation
  • (B) Four Dham Yatra
  • (C) Ministry of Railway
  • (D) Ministry of Raod and Transport
Click to view Answer
ANSWER: A

Q85. Recently Sukama valley came into news for killing of armed forces. The valley is located in :

  • (A) North Kashmir
  • (B) South Kashmir
  • (C) Chattisgarh
  • (D) Jharkhand
Click to view Answer
ANSWER: C

Q86. Which of the following is not correct about Leela Seth ?

  • (A) She was the first woman justice of Delhi High Court
  • (B) She was the first woman Chief Justice of Himachal Pradesh High Court
  • (C) She was throughout an RTI activist
  • (D) She passed away recently
Click to view Answer
ANSWER: C

Q87. Which river is called as the Ganges of the South ?

  • (A) Godavari
  • (B) Krishna
  • (C) Cauvery
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: C

Q88. Which Indian state has least literacy rates ?

  • (A) Bihar
  • (B) Rajasthan
  • (C) Orissa
  • (D) Arunachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: A

Q89. Which one of the following is correct about corporation tax ?

  • (A) It is a tax which is levied by the local bodies
  • (B) It is a tax on the profit of companies
  • (C) It is an indirect tax
  • (D) It is a tax that is levied by Municipal Corportion
Click to view Answer
ANSWER: B

Q90. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?

  • (A) Hakim Azmal Khan
  • (B) Abdul Kalam Azad
  • (C) Rafi Ahmad Kidwai
  • (D) Badruddin Tyabji
Click to view Answer
ANSWER: D

Q91. Vishwa Mohan Bhatt is related to :

  • (A) Santoor
  • (B) Mohan Veena
  • (C) Sarangi
  • (D) Violin
Click to view Answer
ANSWER: B

Q92. Education in the Indian Constitution falls in :

  • (A) Concurrent list
  • (B) Central list
  • (C) State list
  • (D) Residuary list
Click to view Answer
ANSWER: A

Q93. The Parliament of Israel is known as :

  • (A) Great Hural
  • (B) The Knesset
  • (C) Stortinget
  • (D) Staten
Click to view Answer
ANSWER: B

Q94. Who was the key person who persuaded Gandhi to come to champaran in 1917 ?

  • (A) Rajkumar Shukla
  • (B) Vinobha Bhave
  • (C) Acharya Kriplani
  • (D) Motilal Nehru
Click to view Answer
ANSWER: A

Q95. Which Indian bowler became the first ever to complete 50 wickets in two consecutive calendar years 2015-2016 ?

  • (A) Ravichandran Ashwin
  • (B) Muhammad Sami
  • (C) Jasprit Bumrah
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q96. Indian Women’s Hockey Team beat which country to win Asian Champion Trophy 2016 ?

  • (A) Malaysia
  • (B) China
  • (C) Japan
  • (D) South Korea
Click to view Answer
ANSWER: B

Q97. Sampriti is a joint military training exercise between :

  • (A) India and Bangladesh
  • (B) India and Russia
  • (C) India and America
  • (D) India and Israel
Click to view Answer
ANSWER: A

Q98. World Sanskrit Award 2016 was given to :

  • (A) Professor George Cardons
  • (B) Princess Maha Chakri Sirindhorn
  • (C) Professor Sheldon Pollack
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: B

Q99. Who won the best FIFA footbal player award 2016 ?

  • (A) Lionel Messi
  • (B) Cristiano Ronaldo
  • (C) Anotnie Griezmaan
  • (D) Manuel Neuer
Click to view Answer
ANSWER: B

Q100. The Champions of the Earth Award is given by the :

  • (A) United Nations
  • (B) United Sates of America
  • (C) European Union
  • (D) Sweden
Click to view Answer
ANSWER: A

Q101. The First BRICS film festival was held in :

  • (A) Delhi
  • (B) Moscow
  • (C) Beijing
  • (D) Peking
Click to view Answer
ANSWER: A

Q102. Which of the following films got the Golden Peacock Award at 47 International Film Festival of India ?

  • (A) Bridge of Spies
  • (B) The Danish Girl
  • (C) The Revenant
  • (D) Daughter
Click to view Answer
ANSWER: D

Q103. Lalima Abhiyan for anaemia-free state has been launched in :

  • (A) Gujarat
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Maharashtra
  • (D) Himachal Pradesh
Click to view Answer
ANSWER: B

Q104. Jail Jyothi Yojana to promote literacy among the jail inmates was launched in :

  • (A) Kerala
  • (B) West Bengal
  • (C) Orissa
  • (D) Delhi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q105. Bharatmala is a :

  • (A) Road and highways project connecting the borders and ports on coastal lines
  • (B) Linking River Project
  • (C) Reviving small airports
  • (D) Linking universities project
Click to view Answer
ANSWER: A

Q106. Project Vishwajeet is mooted by :

  • (A) HRD Ministry
  • (B) Defence Ministry
  • (C) Agriculture Ministry
  • (D) Road and Transport ministry
Click to view Answer
ANSWER: A

Q107. Justice R.V. Easwar Committee constituted by the government of India was to deal with:

  • (A) Fiscal Deficit
  • (B) Market borrowing
  • (C) Income Tax
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: C

Q108. Cassini is a joint space mission of :

  • (A) NASA and ISRO
  • (B) NASA and France Space Agency
  • (C) NASA and European Space Agency
  • (D) ISRO and European Space Agency
Click to view Answer
ANSWER: B

Q109. ‘Operation Sankat Mochan’ was launched by :

  • (A) Indian Air Force
  • (B) Indian Army
  • (C) Nepalese Army
  • (D) Indian Navy
Click to view Answer
ANSWER: A

Q110. Who was selected for the 52 Gyanpeeth Award for 2016 ?

  • (A) Shankar Gosh
  • (B) Padma Sachdev
  • (C) Chhatrapal
  • (D) Bulaki Sharma
Click to view Answer
ANSWER: A

Q112. TSR Subrahmanyam Committee which recently submitted its report to the government of India dealt with:

  • (A) National Education Policy
  • (B) National Education Policy
  • (C) Police Reforms
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q112. Richard Verma is :

  • (A) Governor of California
  • (B) Member of the US Senate
  • (C) Member of the House of Representatives
  • (D) US Ambassador to India
Click to view Answer
ANSWER: D

Q113. Who among the following received the Nobel Prize in literature for 2016 ?

  • (A) Bob Dylan
  • (B) Oliver Hart
  • (C) Y. Ohsumi
  • (D) Bernard Feringa
Click to view Answer
ANSWER: A

Q114. Article 280 of the Indian Constitution deals with:

  • (A) Planning Commission
  • (B) Inter-State Council
  • (C) Finance Commission
  • (D) The Supreme Court of India
Click to view Answer
ANSWER: C

Q115. The Financial Emergency under Indian Constitution is mentioned in :

  • (A) Article 360
  • (B) Article 354
  • (C) Article 359
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Q116. Which state of India has the largest coastline ?

  • (A) Gujarat
  • (B) Maharashtra
  • (C) Kerala
  • (D) Tamil Nadu
Click to view Answer
ANSWER: A

Q117. Shunglu Committee was formed by Lt. Governor of Delhi to examine :

  • (A) 400 files on which AAP government had taken decision
  • (B) Specifically Tanker Scam in Delhi
  • (C) Water Supply in Delhi
  • (D) Electricity Distribution in Delhi
Click to view Answer
ANSWER: A

Q118. In which state were the Panchayati Raj Institutions introduced first ?

  • (A) Maharashtra
  • (B) Rajasthan
  • (C) Gujarat
  • (D) Karnataka
Click to view Answer
ANSWER: B

Q119. In whom the executive authority of India is vested by the Constitution ?

  • (A) The President of India
  • (B) The Council of Ministers
  • (C) The Prime Minister
  • (D) Cabinet
Click to view Answer
ANSWER: A

Q120. Which organ breaks fat to produce Cholesterol ?

  • (A) Liver
  • (B) Kidney
  • (C) Pancreas
  • (D) None of the above
Click to view Answer
ANSWER: A

Leave a Comment